Home / VIJESTI / REGIJA / VELIKO HAPŠENJE: Agenti FBI stigli u Albaniju, počinje “lov na krupne ribe”

VELIKO HAPŠENJE: Agenti FBI stigli u Albaniju, počinje “lov na krupne ribe”

Dva agenta američkog Federalnog istražnog biroa stigla su u Albaniju kako bi pomogla u istragama u vezi sa pranjem novca i organizovanim kriminalom. Američki agenti su u Tirani posle serije skandala sa švercom droge u zapadnu Evropu, u koji su bili umešani i visoki zvaničnici. “Veliko hapšenje” najavljeno za početak sledeće godine.

Specijalni agenti Mark NJuhaus i DŽek Lijao će sa policajcima iz Nemačke, Britanije i Italije istraživati organizovani kriminal u Albaniji.

Prvo veliko hapšenje najavljeno je za početak naredne godine, rekao je američki ambasador u Tirani Donald Lu.

Akcija nekoliko zapadnoevropskih policija i SAD usledila je pošto je italijanska policija zaplenila nekoliko tona marihuane i uhapsila vođe albanske bande koji su organizovali prevoz droge iz Albanije u Italiju.

U istrazi koja je pratila hapšenja, ustanovljene su veze visokih zvaničnika vlasti u Tirani sa mafijom, pa je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv nekadašnjeg ministra policije Saimira Tahirija, čije se ime u više navrata pominjalo u prisluškivanim razgovorima.

Albanija ima dugu tradiciju gajenja marihuane, koja se pre dolaska Envera Hodže na vlast slobodno koristila čak i kao sredstvo za smirenje za decu. U Hodžino vreme, uzgajanje te biljke bilo je dozvoljeno samo posebnim kombinatima, koji su je izvozili, mahom švajcarskim farmaceutima.

Zapadni eksperti tvrde da se u Albaniji godišnje proizvede više od 1.500 tona marihuane, vredne bezmalo osam milijardi evra. U toj zemlji ne postoji nijedna privredna grana sposobna da generiše toliki kapital.

Izvor: RTS/Shekulli
loading...

Check Also

UBIO MAJKU FUDBALERA CRVENE ZVEZDE PA DEVOJCI POSLAO JEZIVU PORUKU: Zaklao sam babu i imam sad 20.000 dinara!

Srđan M. (23), koji je uhapšen zbog ubistva bake Mire Šarac (64), iskasapljenu ženu opljačkao ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com