Home / VIJESTI / REGIJA / OVO IMA SAMO U BOSNI: BiH tužila samu sebe?! Nije vic

OVO IMA SAMO U BOSNI: BiH tužila samu sebe?! Nije vic

Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH podnelo je, u ime povratnika u Kotorsko kod Doboja, apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv BiH, što je do sada neviđen primer jer to faktički znači da je BiH tužila samu sebe, piše “Glas Srpske”.

Povratnici u Kotorsko smatraju da su suočeni sa kršenjem imovinskih prava jer im je navodno sprečen pristup i onemogućeno korišćenje zemljišta.

Dodatni paradoks je činjenica da je Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice, na čijem je čelu kadar SDA Semiha Borovac, za podnošenje apelacije angažovalo advokata na osnovu ugovora o delu, i za tu uslugu u oktobru 2016. godine isplatilo mu 3.000 KM, navodi “Glas Srpske”.

Šef Kancelarije pravnog predstavnika Republike Srpske Slobodan Radulj rekao je da je do sada neviđeno da državna institucija finansira privatnog advokata da tuži svoju državu Evropskom sudu za ljudska prava.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice je za tu uslugu (podnošenja apelacije) platilo 3.000 KM advokatu Nedimu Ademoviću. To ministarstvo je zaduženo da zastupa BiH u tom istom sudu jer pri njemu postoji kancelarija agenta za zastupanje BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. To znači da ministarstvo istovremeno finansira odbranu u slučaju svih apelacija protiv BiH u tom sudu, a s druge strane, finansira privatne tužbe u kojima je tužena BiH”, navodi Radulj.

On smatra da je krajnja namera pokušaj da indirektno bude tužena Republika Srpska.

“U Evropskom sudu za ljudska prava pojavljuje se BiH kao tužena strana, a indirektno Srpska, jer se posledice takve tužbe direktno, finansijski i materijalno, odnose na Srpsku”, rekao je Radulj.

On je najavio da će uputiti dopis Ministarstvu za ljudska prava i izbeglice BiH i agentu BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u kojem će ih upozoriti da je to nezakonito.

Izvor: SRNA

loading...

Check Also

ALARMANTNA SAZNANJA RUSKIH SLUŽBI: SAD se hitno spremaju za veliki rat koji će se odvijati daleko od njihovih granica

Jedna oblast u kojoj Amerika ima značajnu prednost nad bilo kojim pretpostavljenim protivnikom je logistika. ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com